Welkom
Tijdschrift Zone bevat artikelen over thematisch spelend en onderzoekend leren met jonge kinderen. Docenten beschrijven hun ervaringen en hoe ze hier zelf vorm aan geven op school. Er worden boeken gerecenseerd die over dit onderwerp verschijnen. En er is aandacht voor recente wetenschappelijke inzichten en actualiteiten die aansluiten bij spelend en onderzoekend leren.

Bekijk hier alle interviews
Word abonnee
Bekijk hier de optiesRedactie
Neem contact op met de redactieNieuws
Lees hier de nieuwsberichten van deze editie.
Agenda
Bekijk hier de agenda van deze editie.
'Aanrommelen' hoort erbij
Marte van Vliet
In het thema ‘De Romeinen achterna...’ is groep 6 geïnteresseerd in gebouwen uit de Romeinse tijd. We willen eens uitproberen wat wij daarvan kunnen bouwen. Van de naschoolse opvang lenen we bakken Lego. De kinderen krijgen meteen zin om aan de slag te gaan...
Je leert door te doen
Joyce Pauel
Joyce Pauel is een leerkracht die nooit met methodes heeft gewerkt. In dit interview vertelt ze over haar ervaringen op een OGO-school.
(P)interesting?
Chantal Driessen
Uit onderzoek van Kennisnet blijkt dat bij leraren in zowel PO als VO Pinterest veruit favoriet is onder de sociale mediasites. En met 150 miljoen gebruikers wereldwijd en twee miljoen gebruikers in Nederland is deze ‘beeldende prikbord’-website wel een netwerk te noemen.
Samen slimmer zoeken
Femke Esenbrink-Lemmers
Leraren willen leerlingen op een gedegen manier voorbereiden op hun toekomst door middel van de 21e-eeuwse vaardigheden. Het zoeken naar betrouwbare informatie op internet is soms als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Laat staan voor leerlingen die niet weten welke bronnen betrouwbaar en bruikbaar zijn.
Digitale bronnen gebruiken in de klas
Marte van Vliet
In het vorige artikel is beschreven hoe je met leerlingen ‘samen slimmer kunt zoeken’. Dit artikel beschrijft een aantal praktijkverhalen waarin met kinderen gezocht wordt op internet.
Reis door de tijd
Ester van Oers en Michelle Schilder
Michelle Schilder werkt nu voor het tweede jaar op De Archipel. Vanwege haar grote affiniteit en enthousiasme voor culturele vorming is ze gebombardeerd tot cultuurcoördinator. Vanuit de bijbehorende opleiding krijgt ze de vrijheid om een plan te maken om samen met het team een visie te ontwikkelen op culturele vorm...
Eggsperiment
Pascalle van Heugten
Groep 7-8, de eerste dag na de vakantie. De leerlingen worden meer en meer pubers en vinden activiteiten steeds vaker saai of kinderachtig. Mijn taak als leerkracht is om de leerlingen te prikkelen.
Benvenuto a il Ancora!
Margreet Jansma
Sinds vorig jaar heeft ons team van basisschool Het Anker zicht verdiept in het creëren van betekenisvolle onderzoeks-activiteiten. Voor ons is het belang van het bepalen van een goede sociaal culturele praktijk daarbij duidelijk geworden. Dat blijkt soms nog een hele uitdaging!
Kijken in de praktijk
Ellen Klein Hofmeijer en Demi van Kempen
Op donderdagochtend vetrekken vijftien studenten dit keer niet naar het Windesheim in Almere, maar naar Amsterdam om de praktijk van drie OGO scholen op te zoeken. In dit artikel beschrijven Ellen en Demi hun ervaringen rondom het uitstapje naar De Archipel, De Zuiderzeeschool en De Kleine Reus in Amsterdam.
Rekenen met de kabouters
Bea Pompert en Hermien de Waard
Rekenen in het kabouterbos van groep 3 is een betekenisvolle activiteit. De kinderen rekenen in hun spel en leren daarin hoe zinvol het is als je goed kunt rekenen. In dit artikel laten wij zien hoe spelverhalen worden opgebouwd en welke rekenactiviteiten de kinderen hierin ondernemen.
Beeldverhaal
Startblokken in het Speciaal onderwijs.
Kwaliteit begint met observeren
Bianca Oterdoom
Kinderen die de echte wereld ervaren, bedenken en realiseren komen aan leren toe! Als leerkrachten hierbinnen een stimulerende rol willen hebben is goed observeren een eerste vereiste. Dit artikel beschrijft drie praktijken.
Uit de boekenkast van...
Marga Putter
Goede boeken zijn het hart van ons leesonderwijs. Welke boeken zijn onmisbaar? En welke boeken inspireren jou als leerkracht? Dit zijn de lievelingsboeken van de deelnemers van het netwerk ‘Zin in lezen’ voor groep 1-2 van De Activiteit.
Van de redactie
In dit nummer
Bekijk hier de inhoudsopgave van deze editie.
Nieuws
Lees hier meer over het boek 'Lezen en schrijven doe je samen', de nieuwe website van De Activiteit en subsidie voor onderzoek naar verwondering.
Agenda
Bekijk hier de agenda van deze editie.
Ontwikkelingsgericht onderwijs, van theorie naar praktijk
Maarten Wijker
Na vier jaar HTS, zeventien jaar bedrijfsleven, twee jaar verkorte deeltijd Pabo was de eerste actie op zijn allereerste school als meester Maarten: naar de OGO cursus. "Ik had op de opleiding natuurlijk wel over OGO gehoord en zou het wel gaan zien. De praktijk bleek weerbarstig".
Een eigen museum
Nadia van Roomen
Zesentwintig enthousiaste leerlingen uit groep 5 presenteren, tijdens hun tweedaags museum, informatie over de prehistorie aan een publiek variërend van kleuters tot grootouders. Tijdens het thema ´Terug naar de oertijd´ zijn de leerlingen door middel van spelactiviteiten gestimuleerd om onderzoek te doen naar onder...
Op je kop de zandbak in
Ellen Versteeg
Ellen Versteeg is werkzaam als onderwijsadviseur en opleider Specialist Het Jonge Kind bij OnderwijsAdvies.
Stimuleren van zandbakspel bij jonge kinderen
Tessa van Schijndel
Tessa van Schijndel en collega’s hebben onderzoek gedaan naar onderzoekend spel van jonge kinderen op het kinderdag-verblijf. Ze ontdekten onder andere dat kinderen door begeleiding tijdens sorteer-spelletjes en zwaartekracht- en snelheidspelletjes beter onderzoekend spelgedrag laten zien.
Spel met zand en water
Kimberly van Gemonden
Kinderen houden ervan: van zand en water. Dit spel met ongevormde materialen is voor veel kinderen een activiteit met ontwikkelingswaarde. Juist omdat deze materialen zo ‘meegeven’ en nooit stuk gaan. Alles wat je doet is herhaalbaar en herstelbaar, alles is altijd goed te doen en nooit fout.
Ik onderzoek het weer
Erika Spreen
Spel in de televisiestudio van het journaal zorgt in de groep van Erika en Saskia voor betekenisvolle aanleidingen én opstapjes voor diverse onderzoeksactiviteiten.
De wereld buiten de school
Marte van Vliet
In dit artikel vertellen Madelief en Tom uit groep 7 van Basisschool De Kleine Reus waarom ze het niet alleen leuk vinden om op excursies te gaan, maar ook wat de waarde is. Leerkracht Marte beschrijft hoe de excursies binnen het thema een plaats krijgen en hoe ze dit voorbereidt met haar leerlingen.
Welkom bij de Grieken en Romeinen
Jacqueline van der Velde
Voor ons nieuwe thema gaan we terug naar de oudheid. Met drie groepen 5 bereiden we ons voor. Welke sociaal-culturele praktijk we neerzetten laten we in een later stadium over aan de kinderen. De ervaring leert ons dat dit per groep uiteenloopt.
Zin in lezen in Limburg
Erna van der Berg
In de onderbouw van basisschool De Lemborgh wordt intensief samengewerkt aan het avontuur dat ‘Zin in lezen’heet. Iedereen doet mee, leerkrachten, directie en IB-er, maar bovenal kinderen en hun ouders. Erna van der Berg schrijft een aanstekelijk reisverslag.
Kriebelbeestjes
In de onderbouw van de Franciscusschool in Zaltbommel leeft het thema ‘Kriebelbeestjes’. Zowel buiten als binnen gaan de kinderen op onderzoek uit. Buiten in de tuin rondom de school wordt gezocht, gegraven en verzameld.
Op expeditie door het lichaam
Jolijn Kromhout
Alle verschillende groepen van Basisschool de Achthoek in Amsterdam zijn de afgelopen weken op expeditie gegaan. Zo zijn er ruimteschepen gebouwd, is er gedoken in de zee, zijn er dagjes uit in Nederland samengesteld en is Oceanië herontdekt. De groepen 7 gaan op expeditie door het lichaam ter voorbereiding op de op...
Zelf muziek componeren
Eline Geus
Laat kinderen in het muziekonderwijs componeren, zo schrijft Michel Hogenes in zijn proefschrift. Kinderen die componeren hebben een grotere betrokkenheid dan kinderen die traditioneel muziekonderwijs krijgen.
Van de redactie
In dit nummer
Bekijk hier de inhoudsopgave van deze editie.
Agenda
Bekijk hier de agenda van deze editie.
Nieuws
Lees hier meer over de nieuwe editie van 'Basisontwikkeling voor peuters en de onderbouw', de website 'Taal in spel' en het twintigjarig bestaan van de OGO-Academie.
Pak je kans en laat je zien!
Niko Fijma
Inspecteur Conny Janssen vertelt over het nieuwe toezichtkader en haar ervaringen op scholen met vernieuwend onderwijs, met name in Amsterdam en omgeving. Scholen die vernieuwend werken aan steeds beter onderwijs voor hun leerlingen, krijgen de ruimte zich te presenteren in het nieuwe toezichtkader.