Welkom
Tijdschrift Zone bevat artikelen over thematisch spelend en onderzoekend leren met jonge kinderen. Docenten beschrijven hun ervaringen en hoe ze hier zelf vorm aan geven op school. Er worden boeken gerecenseerd die over dit onderwerp verschijnen. En er is aandacht voor recente wetenschappelijke inzichten en actualiteiten die aansluiten bij spelend en onderzoekend leren.

Bekijk hier alle interviews
Word abonnee
Bekijk hier de optiesRedactie
Neem contact op met de redactieComplimenten voor het OGO-bulletin
Binnen het ASKO bestuur in Amsterdam hebben verschillende OGO-scholen: De Achthoek, De Archipel, De Mijlpaal, De Pool en De Willibrord, hun krachten gebundeld en een eigen OGO-bulletin uitgebracht.
OGO en beleid: laveren tussen ‘droom en daad’
Hans Bakker
In het schoolbeleid van veel OGO-scholen heerst het streven om als schoolorganisatie een lerende organisatie te zijn. Maar wat zijn nu kenmerken van OGO-scholen als lerende organisaties? Daarover schreef Hans Bakker een proefschrift (onder begeleiding van de hoogleraren Van Oers en Miedema) waar hij in januari 2015 ...
Een dag uit het leven van Eva in groep 3
Kinderen over tijdschriften
In deze boeksignalering doen vier leerlingen verslag over verschillende educatieve tijdschriften.
Literatuurlijst bij het artikel Kunst als onderzoeksactiviteit
Praktische handleiding Hoe maak je een lapbook bij het artikel Nieuwsgierigheid van kinderen stimu
Berichten OGO-Conferentie 2015 ‘Wij hebben een goed verhaal’ – berichten studenten
Complimenten Taalnieuws
Sint en Piet in de winkelstraat
Marieke Botman, Ria Reimers en Wendy Bakker
Marieke Botman, Ria Reimers & Wendy Bakker zijn werkzaam als pedagogisch medewerkers van VVE-peuterspeelzaal De Hoeksteen in Enkhuizen en vertellen over hun idee en uitvoering van opzetten van een speelgoedwinkel met de groep.
Op avontuur in het bos, op het duin, in zee en op strand
Margaret Schut en Vivian Stam
In deze rubriek worden verschillende praktijkverhalen over de klas en de ‘echte wereld’ toegelicht. Hoe halen we de echte wereld de klas in en wat doen we als we op pad gaan naar buiten?
Intuïtie en Ontwikkelingsgericht Onderwijs
Jo Nelissen
In dit artikel beschrijft Jo Nelissen het belang van intuïtie voor leerlingen. Ontwikkelingsgericht Onderwijs geeft mogelijkheden de intuïtie van alle leerlingen te stimuleren. Er komen enkele voorbeelden aan bod.
Kunst als onderzoeksactiviteit
Hester Elzerman en Dorian de Haan
Kunstactiviteiten kunnen op de basisschool onderzoeksactiviteiten worden. Leerlingen doorlopen daartoe een cyclus van: receptie, productie en reflectie. In dit artikel geven Hester Elzeman en Dorian de Haan aan hoe leerkrachten met deze cyclus kunnen werken.
De Klussenbus
Karin Brakenhoff
In dit artikel laat leerkracht Karin zien hoe ze in groep 1-2 een thema vormgeeft specifiek gericht op een paar jongens uit haar klas. Door een thema over bouwen, klussen en gereedschappen te kiezen lukt het haar om nieuwsgierigheid en betrokkenheid bij deze jongens los te maken en ze te betrekken in het spel en ond...
Nieuwsgierigheid van kinderen stimuleren door het gebruik van een lapbook
Marlies de Wever
In dit artikel wordt het werken met lapbooks verbonden aan een visie op onderwijs voor begaafde leerlingen. Onderwijsadviseur Marlies de Wever beschrijft hoe deze verwerkingsvorm gebruikt kan worden in groep 3-8, maar ook voor de kleuters.
Samen tot ontdekkingen komen in leesgesprekken
Janke Singelsma en Anita Oosterloo
Hoe kunnen leerkrachten én leerlingen greep krijgen op lezen en leesontwikkeling? In dit artikel beschrijven we hoe wij daarover samen informatie verzamelen door leesgesprekken te voeren. Deze leesgesprekken kunnen tot verrassende ontdekkingen leiden en ze leveren veel informatie op.
OGO-Conferentie 2015 “Wij hebben een goed verhaal”
Verschillende studenten van Christelijke Hogeschool Ede bezochten op 18 maart de landelijke OGO-conferentie met dit motto. In dit artikel een samenvatting van hun verhalen en een indruk van wat zij meenamen van deze dag.
Complimenten
Taalnieuws voor inspiratie en informatie.
HOREB als onmisbare schakel in het werken met Startblokken
Jeanette Bolhuis, Linda Arkesteijn en Anke van der Bor
Stichting Kinderopvang Hoorn en Stichting Voorschool zijn voortvarend aan de slag gegaan om HOREB in te voeren. De zoektocht naar
samenhang met Startblokken blijkt een uitdaging.
Boeksignalering: Onze Klas Mijn Wereld
‘Onze Klas Mijn Wereld’ is een methodiek voor het werken aan sociale competentie in groep 1 tot en met 4.
Werkhoek
Theorie en praktijk
Werk in uitvoering
Foto’s behorend bij het artikel ‘Hoe een (tekst)portfolio de ouderbetrokkenheid kan verhogen'.
Werk in uitvoering
Stand-van-zaken-formulier bij het artikel ‘Communiceren in driehoeksgesprekken’.
Beeldverhaal
Agenda
Bekijk hier de agenda van deze editie.
Inhoud
Bekijk hier de inhoudsopgave van deze editie.
Inleiding
Marjolein Dobber
Door Marjolein Dobber.
Schuurpapier - De ideale ouder
Rienkje van der Eijnden
Column door Rienkje van der Eijnden, moeder van twee kinderen en werkzaam als directeur op ABBS de Zuiderzee in Amsterdam.
Samen leren begint bij communiceren
Marina Hol en Agnes Willemen
In dit artikel leggen Marina Hol en Agnes Willemen uit wat men onder de concepten ‘ouderbetrokkenheid’ en ‘educatief partnerschap’ kan verstaan. In het project ‘Thuis in de school’ onderzoeken zij welke ondersteuning basisscholen nodig hebben om effectief educatief partnerschap te kunnen realiseren.
Er was eens... Verbinden van verhalen door ouders, leerkrachten en kinderen
Cock van Vliet
In dit artikel laten de leerkrachten van de onderbouw van de Van Asch van Wijck school zien hoe zij ouders betrekken bij het thema en wat dit voor leerkrachten, ouders en kinderen oplevert. Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit het thema ‘Er was eens…’, zien we hoe het lezen en spelen van verhalen ouders uitlokt o...
‘Funds of knowledge’: ouders zien als waardevolle bron
Marjolein Dobber
Het artikel ‘Er was eens…’ beschrijft mooie praktijken in het voortbouwen op de rijkdom aan verhalen van kinderen en ouders van verschillende etnische achtergronden. Dit sluit goed aan bij de theorie van ‘Funds of Knowledge’ (FoK), die diversiteit in het onderwijs als een waardevol element ziet (Hog, 2011). In dit a...
SVIB en ouders
Isabelle Vingerhoets
In dit artikel laat De Franciscusschool in Zaltbommel zien hoe zij gebruikmaken van School Video Interactie Begeleiding (SVIB) in groep 1-3 bij gesprekken met ouders over zorgkinderen en wat de voordelen zijn van deze manier van werken.
Hoe een (tekst) portfolio de ouderbetrokkenheid kan verhogen
Rienkje van der Eijnden & Annemiek Helfensteijn
Basisschool Octant werkt sinds twee jaar met een tekstportfolio. Het portfolio is ooit ingevoerd als middel om de brede ontwikkeling van de kinderen bij het schrijven van teksten in beeld te brengen en het eigenaarschap van de kinderen te bevorderen. Inmiddels blijkt dat het portfolio ook een uitstekend middel is om...
Ouderbetrokkenheid
Ingrid Schumacher-van Selm
Column door Ingrid Schumacher-van Selm, werkzaam als directeur van CBS Ackerweide in Pijnacker.
Communiceren in driehoeksgesprekken
Femke van de Heijkant en Anneleen Mulder
In dit artikel laten leerkracht Anneleen en Femke van Kindcentrum De Ontdekking (Oosterhout) zien hoe de samenwerking tussen ouders en leerkrachten op de school verloopt. Ze gaan in op de voorbereidingen, de ervaringen (van ouders én leerkrachten) en de opbrengsten van hun aanpak.
Werkgroep educatief partnerschap op de Willibrordschool: samenwerking tussen ouders en leerkrachten
Anne Verboon
Op de Willibrordschool in Amsterdam is een werkgroep ‘Educatief partnerschap’. Anne Verboon spreekt met een directeur, ouder en een leerkracht die aan deze werkgroep deelnemen. Ze vertellen onder andere hoe de werkgroep is gestart, wat ze al hebben bereikt, wat ze nog willen bereiken en geven tips voor andere schole...