Welkom
Welkom op de website van het tijdschrift Zone.
Bekijk hier alle interviews
Word abonnee
Bekijk hier de optiesRedactie
Neem contact op met de redactieZal ict het onderwijs veranderen?
Monique Volman
Elke school wordt momenteel geconfronteerd met de vraag hoe ict een plaats te geven in de dagelijkse praktijk. Op de conferentie van de Academie voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs (november jl.) was ict een centraal thema.
Entreetoets leidt tot geheugenverlies
Frea Janssen-Vos
Het kabinet is van plan om een entreetoets voor vierjarigen verplicht te stellen. Dat hebben we eerder gehoord!
Boeksignalering
De Theaterfabriek. Op weg naar ontwikkelingsgericht muziekonderwijs
Hans van Eerden
Hoe kun je het vak muziek aanbieden in samenhang met andere kunstzinnige vakken (muzisch en beeldend)binnen ontwikkelingsgericht onderwijs?
Bouwen in samenhang. Een theater in groep 1-2
Jetty van Essen
De kinderen in groep 1-2 gaan naar het theater in de buurt. Dit is het begin van een reeks activiteiten waarin ze bouwen, werktekeningen maken, toneel spelen, tellen, overleggen en redeneren.
In gesprek met jonge kinderen
Eelje Dijk
Gesprekstechnieken zoals open vragen stellen, kunnen de actieve taalproductie van leerlingen uitlokken. In de praktijk echter blijken dergelijke, veelal bewust gehanteerde strategieën niet altijd het gewenste effect te hebben. Hoe kan dat nu?
Gespreksactiviteiten in een ontwikkelingsgerichte klas
Bea Pompert
Bea Pompert legt voor dat goede gesprekken om echte kwesties gaan, dat ze aan activiteiten en verhalen verbonden zijn, dat de groepsgrootte er toe doet en dat de leerkracht voor een goede gespreksvoering zorgt.
Zonder liefde lukt het niet.....
Bea Pompert
Midden in een veelkleurige wijk sta ik op een heerlijke zomeravond op het schoolplein van één van ‘mijn’ scholen. Ik ben uitgenodigd voor een eindejaarsfeest.
Gouden herinneringen. De school bestaat 75 jaar!
Ingeborg Janssen
Als basisschool de Kring 75 jaar bestaat, zijn er tal van feestelijke activiteiten. De lezers van Zone is een kijkje achter de schermen gegund bij de exposities van ‘gouden herinneringen’ en ‘speuren in het verleden’.
Boeksignalering
In memoriam Pierre Bourdieu (1930 – 2002)
Bert van Oers
Op 23 Januari 2002 is in Parijs Pierre Bourdieu overleden. Hij was sinds 1982 hoogleraar sociologie aan het prestigieuze Collège de France en auteur van vele boeken en artikelen die over de gehele wereld opzien gebaard hebben.
Rugzakkinderen. Tussen ideaal en praktijk
Trudy Pas
De overheid wil kinderen met een handicap meer mogelijkheden bieden om naar een reguliere school, dicht bij huis, te gaan. Ouders mogen zelf kiezen op welke school ze hun kind willen aanmelden.
De boekenkast van Jeannette Schut
Jeannette Schut
Uit de kast gehaald.
Bouwen aan goed onderwijs. Thematische activiteiten in de middenbouw
Suzanne Jägers en Diana Heijmans
De bouw van een nieuwe school biedt de middenbouw een uitstekende gelegenheid voor thematische activiteiten waarin vakgebieden en kerndoelen een plaats hebben.
HOREB: systematisch zoeken met een goed kompas
Niko Fijma en Judith Toepoel
Extern begeleider en leerkrachten van de onderbouw werken samen om met Horeb het observeren én de onderwijskwaliteit te verbeteren. Een praktijkvoorbeeld.
De meerwaarde van samenwerking. Groepsleerkracht en logopediste in een mytylgroep
Hanneke Brandenburg en Annette Hillebrand
Groepsleerkracht en logopediste hebben een vorm van samenwerking gevonden, die ten goede komt aan de kleuters van hun mytylschool. Ontwikkelingsgericht onderwijs biedt een inspirerend referentiekader voor een beter aanbod en effectieve hulp aan kinderen.
Leren aan het leven. Maatschappelijke praktijken in het curriculum van voortgezet onderwijs
Joke van Aalsvoort
Ontwikkelingsgericht onderwijs echter dient, juist in deze tijd, gericht te zijn op de identiteitsontwikkeling van leerlingen. Als dit de opdracht is, wat moet dan de inhoud van het onderwijs zijn?
Ondernemers ondernemen. Maatschappelijke activiteiten in de bovenbouw
Ingeborg Jansen
Ingeborg Jansen vertelt over maatschappelijke activiteiten in de bovenbouw van haar basisschool.
Het toetsen kan beginnen …
WKC
De kranten staan er vol van: verhalen over kommer en kwel in het onderwijs! Opvallend weinig leerkrachten en directies komen aan het woord.
Boeksignalering
EECERA 2001
Bert van Oers
Eind augustus 2001 was de internationale conferentie van de European Early Childhood Education Research Association te gast op de Hogeschool Alkmaar.
Werken aan kwaliteit met Horeb
Frea Janssen-Vos en Bea Pompert
De druk die op scholen wordt uitgeoefend om toetsen te gebruiken, lijkt nog steeds toe te nemen. Ontwikkelingsgerichte scholen hebben voor de onderbouw hun eigen kwaliteitsstandaarden en kunnen daarmee én met Horeb aan kwaliteitseisen beantwoorden.
De boekenkast van Rindert Kromhout
Rindert Kromhout
Uit de kast gehaald.
Helpers op de werkvloer. Interne begeleiders in Ontwikkelingsgericht Onderwijs
Trudy Schiferli
De rol van de interne begeleider is de laatste jaren sterk voor het voetlicht gekomen. De auteur legt twee activiteiten voor die effectief zijn in het samen werken aan de invoering van goed onderwijs: klasconsultaties en werkoverleg.
Vieren is delen
Els Schellekens
Het leven is een feest en feesten moet je vieren. Dus: het leven moet je vieren. Aanleidingen daarvoor zijn altijd wel te vinden en het samen vieren levert essentiële emotionele en sociale leerervaringen op. Dat is de kern van dit verhaal.
Harry Potter in de actuakring
Bea Pompert
De actuakring wordt uitgewerkt met behulp van de vijf W’s: waarom, wat, wie, waar en wanneer. De vragen bieden structuur aan haar handelingsproces.
Structuur in het onderwijs. Orde en volgorde in ontwikkelingsgericht perspectief
Bert van Oers
Ontwikkelingsgericht onderwijs streeft ernaar om de ontwikkeling van leerlingen systematisch te stimuleren. Deze pogingen hebben een structurerende werking, doordat ze berusten op een visie op leren en ontwikkeling en dus niet volledig willekeurig zijn.
Fout toetsen
Ad Boes
Kritici van de snel groeiende toetspraktijk in onze scholen krijgen langzamerhand meer aandacht dan voorstanders. Voor de voorstanders zou een einde moeten komen aan subjectieve oordelen over leerresultaten en aan de rapportcijfer-cultuur.
Ik wil goed zijn. Een beginnende leerkracht vertelt en tekent
Erica Nap
Dan kom ik het prentenboek van Tony Ross tegen: ‘Ik wil groot zijn’. Het inspireert me om mijn eigen zoektocht naar een goede juf in ogenschouw te nemen.
De boekenkast van Beppie van Heijst
Beppie van Heijst
Uit de kast gehaald.
Effectieve invoering van Startblokken-Basisontwikkeling
Henk Vink en Didy van Brandwijk
Al vóór de Regelingen VVE startten drie locaties in Schiedam een project met Startblokken-Basisontwikkeling.Voor de zomer van 2000 is het eerste invoeringsjaar afgerond en kijken de betrokkenen met tevredenheid terug op het tot nu toe afgelegde traject.
We bouwen een schip!
Judith van Oers
De Achthoek heeft een schoolproject over sociale veiligheid. Het is de bedoeling het met de kinderen te hebben over afspraken die je moet maken om op een goede en veilige manier te kunnen samenleven en samenwerken.
Praten over Ontwikkelingsgericht Onderwijs
Bert van Oers
Er wordt veel gepraat over Ontwikkelingsgericht Onderwijs, zeker in tijden dat het (basis)onderwijs en de verwachtingen die mensen daarbij hebben, opnieuw onderwerp van discussie geworden zijn. ‘Hoe kunnen we de kansenongelijkheid terugdringen?’ is bijvoorbeeld een van de veel gehoorde vragen. Of: Hoe verbeteren we ...